Biznis web sajt – saveti za bolje pisanje sadržaja

Biznis web sajt, bez obzira koliko je obiman I bez obzira na industriju kojom se bavi mora da poseduje i dobar informativni sadržaj. Dobar sadržaj motiviše ljude da posete vaš web sajt da bi se informisali ili kupili nešto od vaših proizvoda ili usluga. Takođe izgrađuje dobru komunikaciju s’ potencijalnim kupcima, jer izgrađujete poverenje kao stručnjak za tu oblast. I internet pretraživači nagrađuju sajtove koji imaju kvalitetan sadržaj na određenu temu. Google nam neprekidno pokazuje da male web stranice u rezultatima pretrage mogu pobeđivati velike web stranice. 

Sada kada shvatate važnost kvalitetnog sadržaja na vašem biznis web sajtu, možda se pitate kako stvoriti taj 'vrhunski sadržaj'.

Prva i najvažnija stvar je  izbegavanje rečenica ovog tipa: „Zauzet/a sam svojim redovnim poslovnim aktivnostima. Ne mogu posvetiti vreme pisanju sadržaja  ili ne mogu pisati uopšte“. Vlasnici malih firmi I preduzeća imaju stručno znanje o određenoj oblasti. Za razliku od velikih kompanija, gde menadžeri za marketing ili čitavi timovi autora kreiraju sadržaj za sajt, vlasnici malih firmi moraju sami pisati sadržaje na svom sajtu. Vlasnici tih manjih preduzeća bolje poznaju potrebe svojih klijenata , možda bolje mogu razumeti njihova pitanja ili lakše sagledati određeni problem iz ugla kupca. U tom slučaju mogu ponuditi i više vrednih saveta ili preporuka svojim klijentima. Ipak nije lako kada to svoje znanje koje posedujete, morate prevesti u pisani oblik.

Pokušaćemo zato u ovom tekstu da Vam ponudimo nekoliko saveta koji bi mogli biti od koristi. Za početak izaberite teme o kojima želite pisati. Pre nego što započnete pisati, morate znati šta ćete napisati. Navedite sva pitanja / upite koje mogu imati vaši klijenti u vezi sa vašim proizvodima / uslugama ili Vašom industrijom. Kada izdvojite teme, napišite kratke “teze” posebno o svakoj toj temi. Jedan od naših predloga koji su uvek korisni je da odgovarate na najzastupljenija pitanja ili specifične informacije koje mogu biti značajne za Vaše klijente. Jedan od predloga korisnih tekstova, može biti i analiza Vaše industrije i  njenih trendova. Nakon što navedete sve teme, odaberite one koje je lako izvršiti i one o kojima imate dobro znanje. Kada ste konačno utvrdili teme o kojima želite pisati, počnite sa pravljenjem dobrog uvoda i zaključka. Za početak pišite o svemu što vam pada na pamet – ne brinite o stilu pisanja, pravopisu i eventualnim gramatičkim greškama. Imate glavne teze o kojima nameravate pisati. Pazite uvek da logika teče pravilno.         

Nakon toga započnite sa detaljnijom izradom članka. Ukoliko imate više vremena, fokusirajte se na teze koje ste zapisali. Ako Vam se sve učini naporno, napravite pauzu jedan dan i sledećeg dana vratite se svom tekstu. Sigurno će Vam se javiti ideje koje ste možda propustili. Nemojte sedeti “kao po kazni”. Pišite samo kad Vam se čini da želite pisati. Nemojte se previše fokusirati na gramatiku i stil pisanja. Pišite svojim rečima, ne preterujte u pokušajima da beskrajno promovišete svoje proizvode ili usluge. Kada završite sa tom “grubom skicom” teksta, pokažite ga nekom od svojih kolega ili zaposlenih. Kada ste zadovoljni člankom temeljno ga uredite.

Sledeći segment u izradi uključuje sređivanje i lektorisanje teksta. Bolje je da ovaj deo prepustite nekom drugom. Profesionalni pisac sadržaja ili urednik je dobar izbor. Ovde je potrebna puna pažnja koja se odnosi na detalje – pravopis, gramatiku koji se moraju ispraviti. Možda je zato bolje da Vam u ovom delu pomognu profesionalci. Naravno Vaše mišljenje i sugestije su od presudne važnosti. Na ovaj način možete brzo stvoriti članke koji su vredni za vaše kupce I klijente. Ako nastavite pisati, videćete da će se I Vaš stil poboljšati I možda poželite da pišete više i bolje članke.

To može dodatno podići autoritet Vašeg biznis veb sajta.

Ako su ti tekstovi sadržajni i dovoljno informativni, kupci neće postavljati toliko pitanja ako to pročitaju na vašem web sajtu. Isto tako i Vaši zaposleni to mogu čitati i učiti iz članka kako da usluže klijenta na isti način kao što biste to učinili i Vi. Želimo Vam puno uspeha.